Dátum kurzu: 16.6.2019 od 10:00 do 17:00
Miesto konania: Kultúrny dom v Povrazníku
Počet voľných miest: 45/50
Lektorka: Mgr. Helena Proková Mališová, PhD.
Cena: 8 EUR (bez obeda)
Prihlasovanie na: andreamiklosova@hukala.sk do 9.6.2019
Na náš kurz pozývame včelárov a včelárky, ktorí majú záujem dozvedieť sa o ekologickom včelárení a nových smeroch v ošetrovaní včelstiev pomocou biotechnologických metód.
Na kurze sa oboznámite s legislatívnymi podmienkami a požiadavkami na ekologické včelárenie. Dozviete sa, podľa akých kritérií je potrebné vybrať vhodné stanovište, akým spôsobom správne zazimovať včely a aký druh krmiva si vybrať. Dôraz bude kladený na spôsoby celoročného ošetrovania včelstiev proti parazitom. Aby Vaše včelstvá a ich produkty boli naozaj zdravé.
Klieštik včelí (Varroa destructor) zásadným spôsobom zmenil spôsob včelárenia. Spočiatku boli chemické spôsoby ošetrovania včelstiev proti tomuto roztočovi účinné a všetko vyzeralo veľmi nádejne. Najjednoduchšie na používanie sa stali pásiky s kontaktným pesticídom, ktoré sa vkladajú do včelstva. Dodnes sa používajú na celom svete. Po viac ako tridsiatich rokoch chemického potláčania roztoča máme už istotu, že sme dnes v oveľa horšom stave, ako keď sme začínali. Riešením sú biotechnologické metódy, vrátane hypertermie, pomocou ktorých je možné už dnes včeláriť bez použitia chemických liečiv.
Obsah kurzu je zameraný na 5 hlavných tematických blokov:
1. Podmienky a požiadavky na ekologické včelárenie
2. Biológia včely medonosnej a roztoča klieštika včelieho
3. Biotechnologické metódy ošetrovania
4. Tepelné ošetrenie zaviečkovaného plodu
5. Tlmenie roztočov vo foretickej fáze vývinu
V rámci kurzu získate vedomosti o celoročnom praktickom pláne, ako je možné udržať roztoča Varroa pod kontrolou, aby sa populácia roztoča nepremnožila a ktoré vývojové obdobia včelstva sú kritické, aby včelstvo bolo vitálne a zdravé. Ukážeme si prakticky aj niektoré nové prístroje a včelárske pomôcky, pomocou ktorých sa už dnes dá včeláriť bez tvrdej chémie.
V cene kurzu je aj občerstvenie (bez obeda) a ochutnávka medov. Obed si môžu účastníci doobjednať zvlášť. Podrobnejšie informácie dostanú záväzne prihlásení účastníci.
Kurz ekologickeho vcelarstva_plagat_03